Over Aletaya

Aletaya komt van het griekse woord "Aleteia" wat betekend "niet verborgen". Systemisch kijken vraagt om samen te kijken wat aan het licht wilt komen. Welke patronen en herhalingen zijn er en wat is daarvoor een oplossing?

 

Marion Latour is eigenaar, begeleider, trainer en systemisch coach bij Aletaya. 

Ze heeft ruim 20 jaar ervaring als strategisch en tactisch leidinggevende bij diverse brandweer- en politieorganisaties. Leidinggeven heeft zij altijd met hart en ziel gedaan. Hierbij werkt ze mensgericht vanuit een coachende stijl. Het viel haar op dat mensen en teams soms niet (optimaal) bij hun kracht konden komen en vastliepen in hun werk of dagelijks leven. Daarbij leken patronen zich steeds te herhalen. Tijdens een opleiding systemisch coachen met paarden bij Ruud Knaapen, één van de grondleggers van het systemisch paardencoachen, kwam zij in contact met het systemisch gedachtegoed. Daar leerde zij systemisch coachen toe te passen. Door niet naar een deel maar naar het geheel te kijken en te onderzoeken waar patronen mogelijk een oplossing voor konden zijn bleken mensen en teams weer in hun kracht te komen.

Enthousiast door het systemisch werken & coachen volgde zij meer opleidingen zoals de opleiding systemische teamcoaching met paarden. 

Het inzetten van een paard of paarden kan erg behulpzaam zijn tijdens systemisch coachen en opstellingen. Dit doordat paarden instinctief reageren op wat in het hier en nu zichtbaar is en ontbreekt. Zij doen dit zonder analyse, vraagstelling of verwachtingen. Het enige wat de paarden doen is er zijn, collectief, met alles wat er is en laten zien waar wij zijn of misschien geheel onbewust mee verbonden zijn. 

Een andere belangrijke (inspiratie)bron zijn de diverse en vele opleidingen die zij bij het Bert Hellinger Instituut gevolgd heeft. Deze werden gegeven door 2 grondleggers van het systemisch werken in Nederland: Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder. Hierin kreeg zij steeds meer kennis en inzichten over organisatie- en familieopstellingen en de systeemdynamieken die aanwezig zijn in organisaties. Marion is ook gelieerd trainer bij het Bert Hellinger Instituut Nederland.

 

Inmiddels heeft Marion een zeer ruime ervaring als systemisch coach, opsteller en trainer en wordt zij in binnen- en buitenland gevraagd voor systemische trainingen, opstellingen en coaching. In 2020 heeft zij samen met een team het baanbrekende programma SystemicVR gebouwd waarmee je online en in 3D opstellingen kan doen en systemisch mee kan coachen.

 

Marion begeleid opstellingen (individueel en met groepen/teams), systemische coachsessie (met en zonder paarden) en geeft diverse systemische trainingen.

 

 

Marion over het systemische werk:

"Het blijft mij fascineren hoe één woord, één gebaar of één inzicht opeens alles in beweging kan zetten en het kan verbinden.

Ieder mens, ieder team, iedere organisatie heeft systemische intelligentie in zich. Soms is het alleen wat weggestopt en minder aan de bewuste oppervlakte. Het roept om ontwaakt te worden, het precies te nemen zoals het is zonder het mooier of lelijker te maken. 

Ik voel mij een verkenner en aanjager in het systemisch werk.
Verkenner is iets wat ik in mijn 25 jarige brandweer carrière heb geleerd. Waar zit een eerste beweging, een ingang, een mogelijkheid, wat komt er op ons afstormen? Het onverwachte verwachten met de volledige acceptatie dat je geen idee hebt wat het is.
Aanjager is iets wat ik zo heb mogen ervaren en leren in mijn werk met paarden, hoe stop je ergens precies voldoende energie in iets zodat de uitwisseling blijft en het als geheel kan voortleven en in beweging blijft, in welke vorm dan ook".