Over Aletaya

Aletaya komt van het griekse woord "Aleteia" wat betekend "niet verborgen". Systemisch kijken vraagt om samen te kijken wat aan het licht wilt komen. Welke patronen en herhalingen zijn er en wat is daarvoor een oplossing?

 

Marion Latour is eigenaar en systemisch (paarden) coach bij Aletaya. Zij is geregistreerd en erkend coach en aangesloten bij St!R.

Ze heeft ruim 19 jaar ervaringen als strategisch en tactisch leidinggevende bij diverse brandweer- en politieorganisaties. Leidinggeven heeft zij altijd met hart en ziel gedaan. Hierbij werkt ze mensgericht vanuit een coachende stijl. Het viel haar op dat mensen en teams soms niet (optimaal) bij hun kracht konden komen en vastliepen in hun werk of dagelijks leven. Daarbij leken patronen zich steeds te herhalen. Tijdens een opleiding systemisch coachen met paarden bij Ruud Knaapen, één van de grondleggers van het systemisch paardencoachen, kwam zij in contact met het systemisch gedachtegoed. Daar leerde zij systemisch coachen toe te passen. Door niet naar een deel maar naar het geheel te kijken en te onderzoeken waar patronen mogelijk een oplossing voor konden zijn bleken mensen en teams weer in hun kracht te komen.

Enthousiast door het systemisch werken & coachen volgde zij meer opleidingen zoals de opleiding systemische teamcoaching met paarden. Een andere belangrijke inspiratiebron zijn de diverse opleidingen die zij bij het Bert Hellinger Instituut gevolgd heeft. Deze werden gegeven door 2 grondleggers van het systemisch werken in Nederland: Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder. Hierin kreeg zij steeds meer kennis en inzichten over organisatie- en familieopstellingen en de systeemdynamieken die aanwezig zijn in organisaties. 

 

Paarden

Het inzetten van een paard of paarden kan erg behulpzaam zijn tijdens systemisch coachen en opstellingen.

Dit doordat paarden instinctief reageren op wat in het hier en nu zichtbaar is. Zij doen dit zonder analyse, vraagstelling of verwachtingen. Het enige wat de paarden doen is er zijn, met alles wat er is. Die houding en levenswijze geeft ruimte voor beweging en oplossingen. Het biedt ons mensen vaak zeer verassende inzichten en impulsen om het systeem compleet te laten zijn.